Legaturi utile Presedintele Romaniei Guvernul Romaniei Senatul Romaniei Camera Deputatilor Prefectura Neamt CJ Neamt SEAP Primaria comunei Alexandru cel Bun str. Cuza Voda Cod postal: 617505 Tel.: +4(0)233-241.018 Fax: +4(0)233-241.454 E-mail: office@pacb.ro
hit counter
MONITORUL OFICIAL LOCAL

Localizare

Dintre cele 7 localitati, satul Bistrita în anul 2002 si-a aniversat 600 ani de la prima atestare documentara, an ce coincide cu ctitorirea Manastirii Bistrita de catre domnul Moldovei Alexandru cel Bun.

Viisoara are o forma deosebita fata de celelalte sate, fiind mai nou aparut între 1879-1881. Ocupa partea centrala a comunei, în apropierea râului Bistrita, pe DN15 Piatra Neamt – Bicaz, având o forma regulata si o retea stradala regulata. Dupa 1990 satul se extinde, o zona noua numita Gloduri venind sa completeze cu locuinte noi, moderne vechea vatra.

Bistrita este cel mai vechi sat din comuna, cu nucleul aparut în apropierea Manastirii Bistrita, cu extinderi pe valea pârâului Valea Mare, de o parte si alta a DN15 spre Piatra Neamt si Viisoara.  

Vaduri este situat la mica distanta spre vest de Viisoara, peste albia râului Bistrita, între calea ferata Piatra Neamt – Bicaz si albia râului cu lacul de acumulare.

Vadurele este sat despartit de Vaduri dupa împartirea administrativ-teritoriala din 1968 si este situat între calea ferata Piatra Neamt – Bicaz si versantul nordic al muntilor Tarcaului, cu un tentacul adânc pe valea pârâului Secu.

Agârcia are o vatra de sat de peste 15ha, asezata pe partea dreapta a Bistritei, cu o forma alungita si cu un tentacul pe valea pârâului cu acelasi nume.

Scaricica, un sat mic, cu o suprafata a vetrei de aproximativ 11ha. Are o desfasurare spectaculoasa pe un versant abrupt al muntilor Stânisoarei, pe DJ Viisoara – Bisericani.

Bisericani este o asezare a carei evolutie a fost initial legata de Manastirea Bisericani si ulterior de dezvoltarea Sanatoriului TBC.

Economic

Aflata în zona limitrofa a municipiului Piatra Neamt, mare parte a populatiei este integrata organic în viata economica a orasului resedinta de judet.

Local, principalele domenii de activitate ale societatilor comerciale functionale sunt: exploatarea si prelucrarea lemnului, comert, turism, industrie usoara, industria alimentara, industria chimica.

La sfârsitul anului 2008 în comuna Alexandru cel Bun functionau urmatoarele categorii agenti economici: 45 persoane fizice; 95 asociatii familiale; 280 S.R.L. si S.N.C. Marea majoritate a acestora sunt cu capital privat, iar dupa domeniul de activitate se remarca în industria de prelucrare a lemnului: S.C. Mîndra S.R.L., în industria usoara: S.C. Eli Ali Mir S.R.L., S.C. Nico Luci S.R.L. si S.C. Trico Baciu S.R.L., în industria chimica S.C. Kober S.R.L., în domeniul constructiilor: S.C. Moldocor S.A., S.C. Serv Com Albun S.R.L., in domeniul confectiilor metalice: S.C. Celena Com S.R.L., in industria alimentara: S.C. Luxor Chiriac S.R.L., S.C. Palina Com S.R.L., in comert: S.C. Cordinal S.R.L., S.C. DID Com Contur S.R.L., S.C. Roloti S.R.L., S.C. Franceska S.R.L., S.C. Forest Bar S.R.L. si in industria auto: S.C. Uniservice Graitaru S.R.L.

Turism

Comuna Alexandru cel Bun ocupa un loc important în peisajul turistic al judetului Neamt. fiind data în primul rând de cele doua monumente istorice medievale, respectiv Manastirea Bistrita ctitorita de domnitorul Alexandru cel Bun si Manastirea Bisericani ctitorita de domnul Moldovei Stefanita Voda.

Al doilea element care ridica valoarea turistica a zonei este cadrul natural deosebit reprezentat de relieful împadurit, ape curgatoare ce strabat zone pitoresti, doua lacuri de acumulare solicitate pentru agrement, sport, pescuit.

Comuna face parte din traseul turistic ce leaga municipiul Piatra Neamt de Cheile Bicazului, Lacul Rosu si lacul de acumulare Bicaz si statiunea Durau.

Unitati de cazare si masa:

- Camping Troian

- Hotel Belvedere

- Smarandita

- Ambiance

- Ursulet

- Franceska

- Maria Doamna

- Oan

- Flora  


Istoric

Comuna Alexandru cel Bun este situata in judetul Neamt, Moldova, Romania. Resedinta comunei este localitatea Viisoara. Comuna s-a numit Viisoara pana in 2002, când numele i-a fost schimbat în cel actual, conform Legii cu nr. 544/2002, fiind adoptata de Senat in sedinta din 27 iunie 2002.

Satele sunt asezari foarte vechi situate în lungul vaii Bistrita, fie pe terasele inferioare si mijlocii ale acestui râu, fie în zona de varsare a unor afluenti. Nucleele satelor Bistrita si Vaduri dateaza potrivit documentelor din timpul domniilor lui Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare, iar satul Agârcia este reprezentat ca si Bistrita pe harta lui Dimitrie Cantemir.

Extinderea acestor sate s-a produs dupa secularizarea averilor manastiresti din 1864 si a reformei din 1921.

Din prezentarea trecutului istoric al comunei Alexandru cel Bun, prezenta omului pe aceste meleaguri s-a simtit din timpuri stravechi, marturie a activitatii sale fiind urmele lasate.

Numarul populatiei a fost diferit de-a lungul timpului suferind o continua crestere de-a lungul istoriei, mai uniforma pâna în anul 1970 functie de prezenta unor factori favorabili sau nefavorabili de ordin social, politic si istoric. În anul 1970, considerat an de vârf, populatia numara 5702 locuitori, explicat de faptul ca tavalucul razboiului nu a afectat direct comuna, precum si de stabilirea locuitorilor stramutati odata cu începerea lucrarilor pe santierele hidroenergetice de pe valea Bistritei.

În intervalul 1970-1990 populatia scade datorita migratiilor definitive spre orasul Piatra Neamt, spre santiere din tara, precum si prin desfiintarea fabricii de cherestea din satul Vaduri. Alt an de referinta este 1991, an cu care începe clarificarea dreptului de proprietate asupra terenurilor, precum si circulatia acestora, dupa care asistam la intensificarea fenomenului de imigratie si constructie masiva de locuinte.

Recensamântul din anul 2002: 5281 locuitori, dupa ce în 1990 acestia erau oscilau în jurul cifrei de 4800.